^

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Könyvajánlók 20180426/1

 Vámos Miklós: töredelmes vallomás

Egy életen át írtam novellákat. Elméletem szerint a novella nem azonos az elbeszéléssel. Az elbeszélés olyan történet, amelyet a havilapokban adunk közre, terjedelme tizenötezer karakternél több, néha húsz vagy akár harmincezer. Elég hosszú tehát. A novella viszont az, ami befér a hetilap egy teljes oldalára, tehát régi számolással kábé tíz flekk (ennyi nagy sorközzel telegépelt oldal). Ami ennél is rövidebb, az mi? A két háború közt tárcának hívták, ám az inkább egyfajta személyes újságcikk. Lehete novellát történetet írni még sokkal tömörebben, ha tetszik, töményebben? Kihívás. Én megpróbáltam, először szerkesztői kérésre, aztán már sportból, "odaülök, rövidülök" jeligére. A kötetben olyan vallomások találhatóak, amelyeket kicsit vagy nagyon szégyell az ember, s nem szívesen mesél el, még baráti vagy családi körben sem. (A fotóm is efféle.) Erőt kellett vennem magamon... értik. Erre utal a cím: töredelmes vallomás.


  Peter Leach - Családi vállalkozások 

Milyen módszereket használhatunk a családi vállalkozásokra jellemző kihívások kezelésében?

Miért fontos és hogyan lehetséges megtervezni az utódlást?

Hogyan teremthető meg a család értékrendjét tükröző vállalati kultúra?



A családi vállalkozásokban az üzlet elsősorban a család szövetének része. Ezért nagyobb fokú stabilitás, elhivatottság, rugalmasság jellemzi őket, és a hosszú távú tervezés is könnyebb. Az erősségek mellett azonban sajátos hátrányokkal is jár, ha a családtagjainkkal közösen dolgozunk. Peter Leach a londoni Imperial College egyetemi docense, keresett tanácsadó hiánypótló könyvében részletes magyarázatokon és jellemző esettanulmányokon keresztül veszi sorra ezeket.
Megtudhatjuk, hogyan lehet harmonizálni a vállalkozás és a család szükségleteit többek között a mindennapi ügyvitel, az utódlás vagy a pénzügyi tervezés területén, hogy előnyt kovácsolhassunk a családi vállalkozásokra jellemző problémákból is.

 

Peter Leach több mint 30 éve tanulmányozza a családi vállalkozások sajátos dinamikáját, és segíti tanácsadóként a világ legsikeresebb vállalkozó családjait és családi vállalatait. A Deloitte egyesült királyságbeli irodájának partnere, a Londoni Imperial College docense, az Institute for Family Business tanácsadó testületének elnöke.


Lackfi János: Emberszabás

Jobb, ha továbbküldöd ezt a verset huszonnégy órán belül ötven barátodnak, máskülönben elpártol tőled a szerencse.
Jobb, ha nem aggódnak bele az életedbe, te azért szívesen beleaggódsz másokéba.
Jobb, ha egyetlen asszonyban az összes asszony ott lakik, dívától a lökött kölyökig, félőlénytől az ősanyáig, művészlélektől a logisztikai menedzserig.
Jobb, ha sziriöszli kimaxolod a sulit, mint Petőfi.
Jobb, ha úgy élsz, mintha mindig ülne egy sasmadár az öklödön, csak féljenek tőled!
Jobb, ha nem gondolsz rá, hogy saját szívedet darabolták bele a giroszodba.
Jobb, ha nézed a filmet a balinéziai koslatópapagáj párzási szokásairól, okos leszel.
Jobb, ha felgyújtasz minden kukát, és szétlövöd a parlamentet. 
Jobb, ha egy országban nemcsak az árvalányhaj, de az árva lány is védett növény.
Jobb, ha nem dohányzol itt benn, vagy ne sokat, vagy ha sokat, dobd ki a csikkeket, vagy ha nem dobod ki, legalább ne üss meg, vagy ha ütsz, legalább ne nagyot, vagy ha nagyot, akkor ne látható helyen.
Jobb, ha azt hiszed, glória leng a fejed körül, dehogy kopaszodsz! 
Jobb, ha tudod, a költők úgyis meghaltak, ez egy ilyen szakma.


    


 

Pin It

Copyright 2024  Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény weblap by Sándor Nemes - vmkbrendszergazda@gmail.com